zondag, januari 26, 2025
Home > Geen categorie > Zakelijk handelen met de dollar: waar let ik op?

Zakelijk handelen met de dollar: waar let ik op?

Waar de euro ooit ongeveer anderhalve dollar waard was, is van deze sterke positie tegenwoordig een stuk minder over. Anno november 2016 is iedere euro ongeveer $ 1,10 waard. Dit maakt het een stuk minder aantrekkelijk om te handelen met de Verenigde Staten als Nederlandse onderneming, maar nog altijd liggen er veel kansen.

 

Een buitenlandse rekening openen?

Handel je regelmatig met landen die de Amerikaanse dollar hanteren, dan kan het nogal prijzig zijn om deze valuta continu te laten omzetten naar de euro. De bank neemt hiervan namelijk altijd een percentage transactiekosten en rekent soms ook een bepaald vast bedrag per transactie.

 

Voor incidentele zakelijke handel is dit geen probleem, maar op de lange termijn kan een dergelijke wijze van handelen veel extra kosten met zich meebrengen. In deze gevallen is het beter om een rekening met buitenlandse valuta te openen. Zo hoeft het geldbedrag niet bij iedere transactie omgezet te worden naar de dollar of juist de euro en zijn er ook geen transactiekosten die opstapelen.

 

Risico’s buitenlandse munteenheid rekening

Toch zijn er ook enkele risico’s verbonden aan het hebben van een rekening met buitenlandse valuta. De waarde van deze munteenheid kan namelijk afnemen als gevolg van politieke en economische ontwikkelingen. Gezien de Nederlandse belastingaangifte gebeurt op basis van euro’s, kan een scherpe daling van de waarde van een munteenheid alsnog leiden tot een groot verlies op jaarbasis.

 

Een voorbeeld hiervan is de Britse pond, waarvan de muntwaarde in 2016 zeer scherp is gedaald ten opzichte van de euro en de meeste andere valuta. Bovendien was de Britse pond een traditioneel sterke en stabiele munteenheid. Wanneer ook gehandeld wordt met andere valuta is het risico op waardedaling nog groter.

 

Hier tegenover staat natuurlijk dat economische voorspoed juist kan leiden tot een waardestijging van een munteenheid. Ook kan buitenlandse valuta risico wegnemen voor de onderneming. De euro kan namelijk ook onder druk komen te staan, wat in recente tijden regelmatig het geval is. Een munteenheid als de Amerikaanse dollar kan hierdoor juist een stabiele factor vormen en een zekerheidje bieden wanneer een deel van het vermogen in Amerikaanse dollars aanwezig is.