zondag, juni 23, 2024
Home > Geen categorie > Beleggen in valuta: een interessante optie

Beleggen in valuta: een interessante optie

Veel beleggers beleggen in beleggingsfondsen of specifieke bedrijven. Wanneer dit bedrijf of fonds meer waard wordt, stijgt ook de inleg van de belegger en kan er dus winst gemaakt worden. Wat veel beginners echter niet weten, is dat er ook belegd kan worden in valuta.

Met de huidige gevolgen van Brexit is dit bijvoorbeeld een vrij interessante optie voor de Britse pond.

Hoe werkt beleggen in valuta?
Beleggen in valuta is eigenlijk precies hetzelfde als beleggen in bedrijven of beleggingsfondsen, maar dan met verschillende munteenheden. Het enige dat je doet is met euro’s een andere munteenheid inkopen en later weer verkopen. Hiervoor heb je een account nodig bij een broker.

Net als alle beursgenoteerde bedrijven, fluctueert ook de waarde van een munteenheid. Deze waarde is onder invloed van erg veel factoren, maar kan globaal voorspelt worden aan de hand van de economie van het land van herkomst en de bedrijven die actief zijn in dit land.

Wanneer valuta kopen en verkopen
Beleggen is altijd lastig en vergt veel kennis van de eenheid waarin belegd wordt. Of dit nu een bedrijf is of een munteenheid, een makkelijke manier om de koers te voorspellen blijft lastig en weggelegd voor de echte experts.

Bij een munteenheid kan in principe gekeken worden naar de economie van een land en dan met name de drijvers van deze economie. Is de hoofddrijver bijvoorbeeld de metaalindustrie en staat deze wereldwijd onder druk, dan is de kans niet groot dat de waarde van de munteenheid binnen afzienbare tijd veel gaat stijgen.

Dalingen van valuta door externe factoren
Toch speler er meer factoren een rol. Veel valuta zijn afhankelijk van andere valuta. Zo handelt de Europese Unie erg veel met de Verenigde Staten. Gebeurt er iets negatiefs met de economie van de VS en dus ook de dollar, dan heeft dit ook zijn weerslag op de waarde van de euro.

Juist op deze lage momenten kan inkopen echter interessant zijn, wanneer er aanwijzingen bestaan dat de waarde later weer gaat stijgen. In 2016 is dit het geval voor de Britse pond, die onder invloed van Brexit flink gedaald is. Hoewel de waarde misschien niet meer stijgt naar het oude niveau, is een herstel in de komende maanden tot jaren allesbehalve ondenkbaar.

Handelen in valuta is een leuk alternatief op beleggen in bedrijven, maar ook beleggen in valuta vergt kennis en ervaring!