dinsdag, mei 21, 2024
Home > gastblog > Wat verdien je eigenlijk netto

Wat verdien je eigenlijk netto

Hoeveel salaris krijg jij iedere maand op je rekening gestort? In dit blog vind je alles wat je moet weten over je het omrekenen van bruto naar netto, en andersom. Daardoor weet je straks veel preciezer hoeveel je nou eigenlijk betaald krijgt. Hoeveel houd je netto over van je bruto salaris? Verdien je bruto meer of minder dan de gemiddelde Nederlander? En hoe ontstaat dit verschil? Een aantal zaken die we u graag uitleggen.

Wat verdienen Nederlanders eigenlijk gemiddeld?

Wat verdienen wij Nederlanders eigenlijk gemiddeld in de maand? Er zitten belangrijke verschillen tussen het gemiddelde bruto salaris en het modale bruto salaris. Deze worden nogal eens met elkaar in verwarring gebracht.

Kijk naar het bruto inkomen

Het bruto modaal inkomen is het inkomen dat net onder de premie-inkomensgrens ligt, dan hebben we het over de zorgverzekeringswet. De grens wordt ieder jaar bepaald, hiervoor wordt gekeken naar de lonen, hoeveel die zijn gestegen bij bedrijven.

In Nederland gebruiken we het bruto modaal inkomen als referentiepunt om effecten op het inkomen van maatregelen vanuit de overheid te bepalen. Het bruto modaal inkomen moet niet verwart worden met het statistisch modaal inkomen. Het statistisch modaal inkomen is het meest voorkomende bruto salaris in Nederland. Dit wordt dan ook veel algemener gebruikt.

Let goed op

in het kort: Het bruto modaal inkomen is een handig om mee te rekenen, het statistisch modaal inkomen is echter het meest voorkomende bruto salaris in Nederland is. Gebruik daarom vooral de laatste.