Zoals velen andere zult u uw geld op de bank hebben staan. Het geld wat op de bank staat is digitaal en de waarde hiervan staat niet vast. Sterker nog de waarde hiervan fluctueert enorm door economische en politieke omstandigheden. De laatste 30 jaar is de koopkracht van onze valuta afgenomen met meer dan 50%. Het is daarom ook geen gek idee om na te denken over zilver of goud kopen. Terwijl normale valuta alleen maar in koopkracht zijn gedaald, hebben edelmetalen hun koopkracht behouden.
Waarom edelmetalen?
Er zijn verschillende redenen waarom edelmetalen hun koopkracht als geen ander behouden. Als voorbeeld nemen we goud. Goud heeft waarde, omdat het over de hele wereld wordt gezien als waardevol. Je kan goud daarom ook overal als betaalmiddel gebruiken. Dit komt voor een gedeelte omdat het zeldzaam is, voor een ander deel omdat er een grote vraag naar is en er weinig aanbod is. Goud zal ook altijd een waarde blijven behouden omdat het een fysiek ding is. Bijna 100% van al het geschatte goud ter wereld is gedolven dus er kan niet meer van worden gemaakt. Dit beschermt goud tegen inflatie. Valuta als de euro hebben daarentegen geen waarden buiten de EU. Ook kan muntgeld en briefgeld worden bijgedrukt, waardoor er inflatie op kan treden.
Zilver
Zilver is net als goud een fysiek goed waarvan de koopkracht al heel lang stabiel is. Het verschil tussen zilver en goud is dat zilver ook een grondstof is voor medische doeleinden en allerlei elektronica. De zilverprijs zal dus meegroeien met de economie wanneer de vraag groter word. Maar wanneer de economie weer krimpt zal men dit wel aan de zilverprijs merken. Zilver blijft een fysiek goed dus zal uiteindelijk nooit zijn volledige waarde verliezen en zal altijd een gewild goed blijven, hoewel nooit zo gewild als goud.