zondag, juli 14, 2024
Home > gastblog > Je pensioen zelf opbouwen: dat doe je zo

Je pensioen zelf opbouwen: dat doe je zo

pensioen

Je pensioen zelf opbouwen is niet altijd zo makkelijk als het lijkt. Je bent namelijk voor een groot gedeelte afhankelijk van anderen. Dat komt omdat Nederlands pensioen uit 3 pijlers bestaat. In pijler 1 wordt de AOW berekend. Voor de Algemene Ouderdomswet kom je in aanmerking als je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Deze basisuitkering is eigenlijk voor iedereen, of je nu gewerkt hebt of niet. Als je pensioen zelf wil opbouwen, dan kan dat met door in loondienst te gaan. De hoogte van je pensioen in pijler 2 is afhankelijk van de hoogte van je loon. De vrijheid voor pensioen zelf opbouwen vind je in pijler 3, die we hier bespreken.

Pijler 3 en pensioen zelf opbouwen

Pijler 3 is een pijler met inkomsten uit vrijwillige verzekeringen. Pijler 3 is een aanvulling op pijler 1 en 2: van pijler 3 alleen leven is in praktijk eigenlijk niet mogelijk. Waarom zou je je pensioen zelf opbouwen met pijler 3? Als je een ZZP’er bent, is pijler 3 een nuttige optie als gedeeltelijke variant van pijler 2 (pensioen uit loondienst). Je kunt pijler 3 gebruiken om een gat in je pensioen mee op te vullen. Zelf pensioen opbouwen in pijler 3 doe je onder andere met behulp van lijfrente kapitaal, of met kapitaal uit de levensverzekering. Wil je de opbouw van je pensioen vergroten, dan doe je dat bij Synvest. Hier kun je investeren met onder meer lijfrente.

Pensioen zelf opbouwen als ZZP’er

Een ZZP’er komt wel in aanmerking voor AOW, maar niet voor pensioen uit loondienst. Om die reden is pijler 3 vooral voor zelfstandigen erg aantrekkelijk. Door pijler 3 bij pijler 1 op te tellen, kun je toch een aardig pensioen bij elkaar sprokkelen. Genoeg om een fijne dag mee te hebben. Het geeft je ook de rust die je nodig hebt om je in het heden op je onderneming te storten.

Pensioen zelf opbouwen met lijfrente

Heb je lijfrente uitbetaald, dan kun je deze laten uitbetalen (en genieten van een extraatje), maar je kunt het lijfrentekapitaal ook nuttig inzetten door dit te investeren. Met het geld dat je als belegging inzet, krijg je weer een periodieke uitkering (een rentesom). Het aanvullen van je pensioen met lijfrentekapitaal heeft veel weg van sparen. Toch ervaar je de voordelen van beleggen: bij de bank zal de waarde van je geld afnemen, terwijl je belegging juist meer waard wordt. Lijfrente investeren komt neer op investeren bij een beleggingsfonds. Het geld wordt onder andere ingezet om verschillende aandelenpakketten en obligaties mee aan te kopen.

Pensioen zelf opbouwen: meerdere methodes

Je kunt je pensioen zelf verder opbouwen bij een verzekeraar. Maar je kunt ook gaan beleggen voor je pensioen, bij een speciale instelling of onderneming. Je kunt je geld ook gewoon op de bank houden (mits je een goede rente krijgt). Een andere methode is het inzetten van lijfrente, of het verkopen van opgeslagen kapitaal, denk aan een waardevolle bezitting.

Klik hier voor meer informatie!

De stand van je pensioen checken

Check je pensioen op tijd. Waarom? Zo heb je het op tijd in de gaten als er een tekort dreigt te ontstaan. Ook kun je je uitgaven aanpassen: ga geen schulden aan, ga grote aankopen uit de weg, of ga bijvoorbeeld goedkoper wonen. Zelf je pensioen opbouwen is een steuntje in de rug als je extra kapitaal op wil bouwen om bijvoorbeeld eerder met pensioen te kunnen gaan.